Ubat-Ubatan Halal

Apabila orang awam ditanyakan tentang persijilan Halal, kebanyakkan akan tertumpu kepada produk makanan sahaja. Walaubagaimanapun, persijilan Halal juga tertumpu pada industri farmaseutikal, kosmetik, logistik, perkhidmatan kontrak pengilangan, barang gunaan dan lain-lain. Industri farmaseutikal terutamanya melihat ia sebagai satu peluang untuk menanam keyakinan di kalangan pengguna.

Menurut pandangan Islam, dalam aspek kesihatan, menjaga tubuh badan agar sentiasa berada dalam keadaan sihat diperintahkan oleh Allah s.w.t.. Hal ini kerana memiliki tubuh badan yang sihat dapat melahirkan akal yang cerdas dan bijak malah umat Islam akan lebih mudah dan selesa dalam melakukan ibadah dan menunaikan tanggungjawab. Persoalan halal dan haram pengambilan ubat-ubatan dalam penjagaan kesihatan diri perlu diambil berat. Oleh itu, industri farmaseutikal halal amat relevan kepada masyarakat Islam memandangkan suplemen dan ubat-ubatan yang dibeli atau didapati daripada hospital perlu diyakini statusnya.

Pihak JAKIM menyatakan bahawa bagi aspek industri farmaseutikal halal, terdapat banyak perkara yang perlu diperhalusi dan ditangani. Rawatan melalui ubat-ubatan yang mengandungi bahan-bahan yang tidak halal dibenarkan di dalam Islam bagi tujuan menyelamatkan nyawa (dalam keadaan kecemasan atau darurat). Namun, persoalannya wajarkah ubat-ubatan ini diperakui halal? Oleh itu, umat Islam perlu mengambilkira nasihat dari pakar dan bukan sewenang-wenangnya mengambil ubat-ubatan tersebut.

Jabatan Standard Malaysia dengan bantuan pelbagai pihak termasuk JAKIM telah merangka dokumen piawaian berkenaan farmaseutikal halal terbaru (Halal Pharmaceutical Requirements MS2424:2019) yang mengenengahkan unsur-unsur halal dalam ubat-ubatan farmaseutikal (MS2424:2012 adalah piawaian yang lama). Bermula pada tahun 2013, logo halal (iaitu yang diperakui dan dikeluarkan oleh JAKIM atau Badan Islam yang diiktiraf) bagi produk-produk farmaseutikal berdaftar kategori produk bukan racun seperti suplemen kesihatan dan ubat-ubatan yang tidak memerlukan preskripsi daripada doktor atau ahli farmasi dibenarkan untuk diguna pakai. Namun, sekiranya tiada logo halal dinyatakan dan terdapat sebarang keraguan, pengguna berhak untuk mendapatkan maklumat dan bertanya kepada pegawai-pegawai farmasi di hospital.

Oleh itu, pengguna beragama Islam tidak perlu rasa sangsi dan risau lagi dalam menggunakan produk-produk farmaseutikal yang mempunyai logo halal JAKIM. Bagi produk -produk farmaseutikal yang tiada logo Halal, perlulah mereka rujuk kepada pakar.

Sumber:

>http://www.halal.gov.my/v4/index.php?data=bW9kdWxlcy9uZXdzOzs7Ow==&utama=news&ids=201911145dcd1e0c0c5fc

>http://htapah.moh.gov.my/v1/index.php/my/menu-artikel-kesihatan/26-kategori-artikel-kesihatan/121-ubat-halal-ubat-haram-perspektif-islam

>https://halal4pharma.com/pengenalan-farmaseutikal-halal/

Please follow and like us:

One thought on “Ubat-Ubatan Halal

 1. Aged Twitter 2009 to 2015 Accounts For Sale – check new thread for new prices

  The accounts are empty or with less than 50 followers.

  2008 – 10$ Per Account
  2009 – 9$ Per Account
  2010 – 8$ Per Account
  2011 – 7$ Per Account
  2012 – 6$ Per Account
  2013 – 5$ Per Account
  2014 – 4$ Per Account
  2015 – 3$ Per Account

  with Format
  Username:Password Twitter:Live Email:Password Email,
  joindate,tweets,following,followers and likes.

  Buy for testing accept! pls check with me before you buy

  https://sellaccs.net

  You Can Contact me via
  Email – congmmo@gmail . com

  Discord : CongMMO#9766
  Skype & Telegram : congmmo
  ICQ : @652720497

  Msg me on discord or skype for faster response.

  Payments accepted PayPal,Payoneer or ETH,ETC,LTC or Another Crypto.
  (Extra 5% transaction fee)

  I will provide Username:Password Twitter:Live Email:Password Email of the account.

  Accounts are delivered instant after paying.

  Thank you!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)